Verlovingsring kopen: 7 tips om de beste ring uit te zoeken

Heb je besloten om je vriend of vriendin ten huwelijk te gaan vragen? Gefeliciteerd! De eerste stap naar jullie verloving is gezet, maar hoe nu verder?  En niet onbelangrijk:
welke ring ga je uitzoeken? Het is helemaal niet raar als je nog geen idee hebt wat voor soort verlovingsring je wilt kopen. Want het is stiekem best spannend, zeker als je je
er nog nooit eerder in hebt verdiept. Wij helpen je graag op weg!


1. Luister naar je partner
Ook al weet je aanstaande het niet, ieder mogelijk gesprek over sieraden en dan met name ringen wordt ineens een stuk interessanter als je eenmaal hebt besloten om een aanzoek te gaan doen. Probeer dan ook zo goed mogelijk te luisteren naar wat je partner zegt over de stijl van sieraden én de eigen voor- en afkeuren. Zo kan het al een stuk duidelijker voor je worden in welke richting je voor een verlovingsring kunt denken.

 2. Vraag advies
Jij kent jouw geliefde natuurlijk als geen ander, maar wellicht zijn er nog andere mensen in de omgeving van jouw partner die bekend zijn met zijn of haar stijl. Je kunt er voor kiezen om vrienden, vriendinnen of bepaalde familieleden van je aanstaande in vertrouwen te nemen over jouw plannen. Eventueel zouden jullie samen naar de juwelier kunnen gaan, om het aanbod te bekijken.

 3. Internet research is handig, maar niet hetzelfde als the real thing
Internet biedt een schat aan informatie over verlovingsringen en je kan eindeloos doorklikken op Pinterest naar inspirerende foto’s. Het is een goede plek om je onderzoek naar wat er mogelijk is te starten, maar wees je ervan bewust dat een ring er in het echt anders uit kan zien. Het beste is uiteindelijk toch om een ring in het echt te zien. De schittering, de slijping, de zetting, de kleuren van het metaal en de stenen; het zijn allemaal zaken die je in het echt moet kunnen zien om een besluit te nemen.

4. Verlovingsring met steen
Bij een verlovingsring met steen of diamant, zijn er een aantal punten waar je goed op moet letten. Namelijk: op wat voor manier is de diamant geslepen en welke helderheid  en gewicht heeft de diamant? Voor de helderheid van de diamant geldt in principe de regel: hoe helderder de diamant, des te hoger de kwaliteit, de schittering en de prijs. Want hoe helderder de diamant, des te meer hij ook zal schitteren. Het gewicht van de diamant speelt ook een rol in de prijs. Een diamant kan op heel veel manieren geslepen worden. De manier waarop de diamant geslepen wordt, is zeer bepalend voor de symmetrie en schittering van de steen. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

5. Bepaal de maat
Zeer belangrijk: de maat van de ring. Je wilt natuurlijk wel dat de ring om de vinger past wanneer je eenmaal door de knieën gaat. Er zijn verschillende manieren om hierachter te komen. De veiligste manier is om een ring van jouw partner mee te nemen naar de juwelier. Mocht dit een mission impossible zijn, dan moet je creatief zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een afdruk van de ring in een stuk zeep meenemen naar de juwelier of de binnenkant van de ring omtrekken met een pen op een stuk papier.

6. JIJ bepaalt het budget
De ‘regel’ dat een verlovingsring minimaal twee maandsalarissen moet kosten is anno 2017 nogal achterhaald. De gedachte hierachter is dat de verlovingsring gezien werd als een soort financiële zekerheid, want mochten de partner en het inkomen wegvallen, dan kon de ring verkocht worden. Omdat zo’n gedachte niet meer van deze tijd is, hoef je je hier ook zeker niet op vast te pinnen. Het gaat er om dat je partner de ring mooi vindt en met plezier gaat dragen. De emotionele waarde is altijd groter dan de financiële! Wring jezelf daarom niet in lastige bochten om die allerduurste ring te kunnen kopen. De prijs garandeert geen geluk, jij kan dat wel.

7. Houd de levertermijn goed in gedachten
Als je eenmaal een verlovingsring hebt uitgezocht, kan het soms wel meerdere weken duren voordat het sieraad binnen is. Dit is vaak het geval omdat de ring besteld moet worden en dan speciaal gemaakt gaat worden. Dus staat dat weekendje Parijs inmiddels al geboekt? Zorg dan dat je op tijd aan je zoektocht begint!