✓ Gratis bezorging v.a. €49,95 ✓ Gratis achteraf betalen & retourneren in de winkels

De 4 C’s van Diamanten

 

De 4 elementen van een diamant die het belangrijkste zijn om de waarde te bepalen zijn de 4 C’s. Cut – Slijpsel en Slijpvorm van de diamant, Colour – Kleur van de diamant, Clarity – Zuiverheid van de diamant en Carat – het gewicht van de diamant. Bij Siebel Juweliers verkopen wij zowel natuurlijke diamanten als lab grown diamanten, dit zijn diamanten die in een laboratorium zijn gekweekt door een plakje diamant te gebruiken en te laten groeien door middel van een ingenieus proces. Als je hier meer over wilt lezen, klik dan hier. Twijfel je over wat voor soort diamant het beste bij jouw sieraden past of waar de 4 C’s nou eigenlijk voor staan? Lees dan onderstaande blog.

 

Carat, het gewicht in karaten

Karaat is de eenheid die wordt gebruikt om het gewicht van de diamant uit te drukken. 1 Karaat diamant staat gelijk aan 0,2 gram en is onderverdeeld in 100 punten. Hoe groter het karaat, hoe groter de diamant zelf. De kleinste diamant die gemaakt wordt is 0,01 karaat. Van de 0,01 karaat diamanten (1 punt) worden er vaak meerdere in 1 sieraad gezet om een mooi sprankelend uiterlijk aan het sieraad te geven. Hierbij maken we gebruik van kostbaar materiaal maar blijft de prijs lager dan bij sieraden met een grotere diamant. Diamanten die hetzelfde aantal karaat hebben kunnen nog steeds erg in prijs en kwaliteit verschillen afhankelijk van de andere 3 C’s.


Een voorbeeld van een sieraad met meerdere kleine diamanten kun je hieronder vinden:

 

Colour, de kleur van de diamant

Diamanten bestaan niet alleen in de kleurloze, witte steen die iedereen kent. Er zijn diamanten in alle soorten kleuren zoals geel, zwart, blauw en roze. Om de kleur te bepalen van een kleurloze diamant wordt er gebruikt gemaakt van een kleurschaal; deze gaat van D tot Z waarin D de beste kleur is die een diamant kan hebben. Diamanten op de kleurschaal D, E en F worden als kleurloos beschouwd en zijn dus van de beste kwaliteit op de kleurschaal. De diamanten van kleur G worden als bijna kleurloos omschreven, waarin je het kleurverschil met de diamanten uit de categorie kleurloos bijna niet met het blote oog kunt zien. Vanaf diamanten met kleur H kun je de kleuren beter onderscheiden met degene in de hogere categorie, echter zijn de diamanten met kleur H nog steeds van buitengewone kwaliteit die een mooie sprankelende toevoeging kunnen zijn aan je sieradencollectie.

 

Clarity, de zuiverheid van de diamant

Een diamant ontstaat uit samengeperste gekristalliseerde witte koolstof. Wanneer niet alle koolstofdeeltjes mooi kristalliseren kunnen er inclusies ontstaan. De mate waarin deze inclusies aanwezig zijn in de diamant bepaalt de zuiverheid van de diamant. De meeste inclusies zijn echter pas zichtbaar onder een microscoop en zullen niet zo snel invloed hebben op de schittering van de diamant wanneer je deze zelf bekijkt. Een diamant die geen enkele inclusie heeft wordt loepzuiver genoemd. Deze zijn uiterst zeldzaam. Hierdoor zal een kleinere diamant met minder karaat die loepzuiver is, duurder zijn dan een grotere diamant die meerdere inclusies heeft.

De zuiverheid van diamanten kan worden uitgedrukt in een schaal van Flawless naar Pique3. Flawless of Internally Flawless is hier een loepzuivere diamant. Daarna volgt Very Very Small Inclusions (VVS 1 en VVS 2), waarbij alleen een expert de inclusies moeilijk kan waarnemen wanneer hij of zij onder een loep kijkt. Vervolgens is er Small Inclusions op de zuiverheid schaal, deze zijn nog steeds niet waarneembaar met het blote oog maar voor de expert wel makkelijker te herkennen wanneer de diamant wordt vergroot onder de loep.

 

Cut, de slijpvorm van de diamant

Diamanten kunnen ten slotte nog verschillende slijpvormen hebben. Dit is de enige C van de 4 C’s waar de mens direct invloed heeft. Er zijn 6 verschillende slijpvormen; Briljant, Ovaal, Markies, Peer, Hart en Emeraude. De briljante slijpvorm is de meest voorkomende en zie je vaak bij solitaire diamanten ringen zoals hieronder:

 

Het slijpen van een diamant is een zeer veeleisend proces, wat veel vraagt van de diamantslijper. Diamant bestaat van zichzelf uit ruw en hard materiaal. Hoe zuiverder de diamant geslepen wordt, hoe hoger de prijs van de diamant. Als een diamant perfect symmetrisch geslepen is dan geeft dat een stralende diamant.

Bij de aankoop van een diamanten sieraad bij Siebel juweliers ontvang je altijd een diamant certificaat. Op dit certificaat staan de verschillende 4 C’s voor je uitgeschreven zodat je weet wat voor kwaliteit de diamant is. Bewaar dit certificaat goed en berg het des noods thuis op in een kluis samen met de sieraden. 

Bekijk de selectie aan diamanten sieraden bij Siebel Juweliers via deze link. Heb je meer vragen over diamant of diamanten sieraden? Mail of bel ons gerust of kom langs in een van onze 44 winkels, we helpen je graag verder.