Diamant

Bekijk ons assortiment diamant sieraden

De wereld van de diamant is interessant, maar kan soms ook lastig zijn door de talloze eigenschappen van het hardste mineraal ter wereld. Deze eigenschappen zijn bepalend voor de schoonheid, maar ook zeer zeker voor de prijs van de diamant. Hieronder lees je meer over de belangrijkste eigenschappen van diamant (de vier C’s); kleur, vorm, gewicht en zuiverheid. Wij helpen je graag een keuze te maken tussen de verschillende mogelijkheden.
 

Carat staat voor het gewicht van de diamant
Vroeger maakte men gebruik van de zaadjes van de Johannesboom om edelstenen te wegen. De Griekse naam voor dit zaadje is Keration, waar dan ook het woord karaat van afgeleid is. De zaadjes hebben altijd hetzelfde gewicht 0,20 gram en 1 karaat weegt 0,20 gram.
Één karaat diamant is weer onderverdeeld in 100 ‘punten’. Een kwart karaat diamant, 0,25crt, wordt een 25 punter genoemd. Omdat dit een beetje een abstract verhaal is, vindt je hieronder een overzicht van de grootte van diamanten wat je een beetje een beeld geeft wat te verwachten van de verschillende gewichten. 

Carat

 

Clarity staat voor de zuiverheid van de diamant
De zuiverheid van een diamant wordt door een deskundige bepaald welke met een 10x vergrotende de diamant bestudeert. In een diamant kunnen onzuiverheden worden waargenomen, minuscule sporen van niet gekristalliseerde koolstof of andere mineralen. De verzamelnaam voor deze onzuiverheden, is “insluitsels”. Net als vingerafdrukken maken de insluitsels een diamant uniek. Hoe minder insluitsels een diamant bevat hoe zeldzamer en hoe kostbaarder een diamant is. Indien een diamantair met een 10x vergrotende loep geen enkel insluitsel constateert dan wordt een diamant loepzuiver genoemd. Dit is de allerhoogste kwaliteit die men kan toekennen aan een diamant en deze is dan ook uiterst zeldzaam. Wanneer insluitsels met het blote oog worden waargenomen dan spreekt men van een piqué kwaliteit. Tussen de aanduiding loepzuiver en piqué liggen andere benamingen. Hieronder volgt een overzicht van deze benamingen en de bijbehorende insluitsels.

Clarity


Color
staat voor de kleur van de diamant
Er wordt altijd over de kleur van de diamant gesproken, maar eigen bedoeld met het afwezig zijn van de kleur. De meeste diamanten lijken kleurloos te zijn, maar hebben toch een nauwelijks zichtbare gele of bruinachtige tint. De mooiste diamant is volkomen kleurloos, want alleen een kleurloze diamant kan een volmaakte prismawerking hebben. Deze diamanten zijn echter uiterst zeldzaam. Hieronder zie je een overzicht van de kleurcodes en de daarbij behorende kleur. 

Color


Cut
staat voor de vorm/slijpsel van de diamant
Elke ruwe diamant wordt zorgvuldig bestudeerd om de juist slijpvorm te bepalen en daarmee ook het optimale gewicht en zuiverheid te behouden. Dit is van groot belang, want de wijze van slijpen van een diamant is een belangrijke factor voor de waardebepaling van een diamant. Dit is ook de enige factor waar de mens invloed op kan hebben.
Hoe beter een diamant geslepen is hoe meer vuur en schittering de diamant zal vertonen en zal dus ook meer geld waard zijn. Er wordt voornamelijk naar de afmetingen en verhoudingen van de diamant gekeken. Wanneer een diamant bijvoorbeeld te breed is geslepen in verhouding met de hoogte, wordt het licht niet mooi weerspiegeld. Daarnaast is de symmetrie ook belangrijk. Wanneer de facetten bijvoorbeeld niet goed tegenover elkaar zitten, heeft dit ook invloed op de weerspiegel en daarmee het vuur van de diamant.