✓ Gratis bezorging v.a. €59,95 ✓ Gratis achteraf betalen & retourneren in de winkels

Hoort een horloge links of rechts gedragen te worden?

Als je linkshandig bent, draag je waarschijnlijk jouw horloge aan je rechterpols. Misschien heb je hier al eens commentaar op gehad: ‘je hoort je horloge links te dragen’. Maar waarom? Er is namelijk helemaal geen goed of fout in het dragen van een horloge aan je linker- of rechterpols. Echter is er wel een voorkeur, welke gebaseerd is op onderstaande punten.

OPWINDEN VAN HET UURWERK

Het opwinden van je horloge is tegenwoordig (bij de meeste horloges) niet meer nodig. De eerste polshorloges die op de markt kwamen, dienden echter handmatig opgewonden te worden. De knoppen op je horloge zitten bijna altijd aan de rechterkant en daarom is het dus handiger om je horloge om de linkerpols te dragen, zodat je deze met je rechterhand kunt opwinden. De meeste horloges zijn ontworpen voor het gebruik door rechtshandige mensen. Linkshandigheid komt door de jaren heen slechts bij 10 tot 15% van de mensen voor.

KWETSBAARHEID

Polshorloges waren in hun beginstadia nog een stuk kwetsbaarder dan de horloges van deze tijd.  Voor de meeste mensen was het logisch om het horloge om hun niet-dominante pols te dragen, in veel gevallen dus de linkerpols. De rechterhand werd namelijk veel gebruikt en daarom liep het horloge meer risico op stootschade.

Op dit moment zijn er nog maar weinig horloges voor linkshandige mensen op de markt. Het eerste horloge dat door zowel links- als rechtshandigen gebruikt kan worden is de Apple Watch. Deze kan ingesteld worden voor linkshandigen door het horloge een slag te draaien. Het knopje bevindt zich dan aan de linkerkant van de horlogekast.

Dus de volgende keer wanneer iemand je wijst op het ‘verkeerd’ dragen van jouw horloge, kun je uitleggen dat een horloge wordt gedragen om de niet-dominante pols. In jouw geval dus rechts!