✓ Gratis bezorging v.a. €59,95 ✓ Gratis achteraf betalen & retourneren in de winkels

Aan welke hand draag je je trouwring?

Het is een vraag die veel mensen stellen: aan welke hand draag ik mijn trouwring? Draag ik mijn trouwring aan mijn linker- of rechterhand? Bij Siebel Juweliers zien veel aanstaande bruidsparen die dit zich afvragen zich dit vaak af bij ons in de winkel. Daarom vertellen we je in deze blog aan welke hand je je trouwring draagt en waarom. 

Trouwring: aan welke hand? 

Kort gezegd is het antwoord: dat mag je zelf bepalen! Er is geen ‘juiste’ manier om een trouwring te dragen. Wel dragen de meeste mensen hun trouwring aan de ringvinger, maar aan welke hand hiervoor als gebruikelijk wordt gezien, verschilt per land en per geloof. Je trouwring links dragen komt overigens van de Oude Egyptenaren. Zij droegen hun trouwring links omdat zij geloofden dat de linker ringvinger in verbinding staat met je hart. Zij noemden dit de ‘ader der liefde’ of de ‘vena amoris’.  

Overzicht per landen en religie aan welke hand je je trouwring draagt

Van oudsher wordt aan welke hand je je trouwring draagt, bepaalt door geloof of tradities. Aan welke hand dit dan is, verschilt per land en religie.  

Nederland

Gezien de grote verschillen tussen de traditionele geloven in Nederland wordt de trouwring in Nederland zowel links als rechts gedragen. In Nederland dragen de Katholieken de trouwring links en de Protestanten rechts. Islamitische mensen dragen over het algemeen de trouwring aan de rechterhand. Echter kan dit ook weer per land verschillen.  

Frankrijk, Italië, Duitsland en België 

In Frankrijk, Italië en Duitsland draagt men de trouwring aan de rechterhand. Aan welke hand de trouwring wordt gedragen in België is onder andere afhankelijk van de regio. In Oost- en West Vlaanderen wordt de trouwring links gedragen. In Antwerpen draagt men de trouwring aan de rechterhand. 

Amerika

In Noord-Amerika is het gebruikelijk dat de trouwring aan de linkerhand wordt gedragen.

Je trouwring dragen aan je dominante hand

De keuze om een trouwring aan de linker- of rechterhand te dragen wordt tegenwoordig steeds minder gebaseerd op geloof of traditie. Mensen gaan nu vaak voor de praktische optie: ben je rechtshandig, dan draag je de trouwring links, en andersom. Dit is praktischer omdat je als, je rechtshandig bent, je rechterhand vaker gebruikt en daardoor de trouwring eerder zou kunnen beschadigen door deze te stoten bijvoorbeeld. Een andere gedachtegang: je kunt de ring ook juist aan de dominante hand dragen, om je ring aan zoveel mogelijk mensen te laten zien. Omdat je deze hand vaker gebruikt zal men je trouwring daarom ook vaker zien.

Verlovingsring: aan welke hand?

En hoe zit dat dan met je verlovingsring? Ook bij je verlovingsring maakt het niet uit! Een verlovingsring kun je zowel links als rechts dragen. Van oudsher draagt de bruid haar verlovingsring aan de linkerhand.  De meeste vrouwen kiezen ervoor om de trouwring en verlovingsring om dezelfde ringvinger te dragen en de ringen dus te stacken op elkaar.
Hierbij moet je wel opletten met de vorm van de verlovingsring, bij sommige verlovingsringen kan dit niet door de vorm van de diamant, dan sluit het niet mooi op elkaar aan. 
Je kunt ook gerust de ringen splitsen en je verlovingsring rechts dragen en je trouwring links, of omgekeerd. 

Je trouwring links of rechts?

Je mag dus zelf kiezen aan welke hand je jouw trouwring draagt. Er zijn van oudsher bepaalde tradities die je kunt volgen, bijvoorbeeld op basis van je geloof of het land waar je woont, maar er zijn geen geschreven regels waaraan je je moet houden. Het is jouw trouwring en dus kun je zelf beslissen hoe je hem draagt.

Trouwring uitzoeken? Kom langs bij Siebel

Welke hand je ook kiest: we hebben bij Siebel Juweliers de mooiste trouwringen voor je. Koop je bij ons een trouwring dan krijg je de tweede trouwring van ons cadeau! 

Wil je een onvergetelijke trouwring- of verlovingsring aankoop ervaring?

Dat ben je bij Siebel aan het juiste adres. Maak hier een afspraak en geniet van een unieke VIP-behandeling in een van onze 48 prachtige winkels. Maak online een afspraak en je wordt nog dezelfde dag teruggebeld om de afspraak verder af te stemmen.