De tachy wat?

 

Je hebt je vast weleens afgevraagd waar die buitenste ring met cijfers voor je horloge nou precies voor dient. Er zijn twee opties voor deze ring: een duikring of een tachymeter. Je herkent een duikring aan de cijfers: 50, 40, 30, 20 en 10 die op de ring staan. Bij de Tachymeter begint de telling veel hoger, meestal rond de 400 en loopt af naar 60. Hierbij staat het getal 60 altijd boven de 12. Maar hoe werkt de tachymeter nou precies?

Hoe werkt de tachymeter?
Rondom de wijzerplaat zit een schaalverdeling: de tachymeter. Deze functie is ontwikkeld om de snelheid van een bewegend object te kunnen meten. De functie werkt alleen in combinatie met de secondewijzer, deze geeft namelijk ook de gemiddelde snelheid per uur aan op de tachymeter. Oké, dit is wellicht nog niet heel verhelderend. Daarom een eenvoudig voorbeeld: een voertuig legt exact 1 kilometer af in 35 seconden. Op het startpunt wordt de secondewijzer van de stopwatchfunctie ingedrukt. Na 1 kilometer wordt deze  weer stopgezet. De secondewijzer van jouw horloge wijst nu naar de 7 en naar het getal op de tachymeter: 103. Het object heeft dus een gemiddelde snelheid van 103 kilometer per uur.

 

Nadelen
Het is een leuke functie, zo’n tachymeter. Maar er is wel één nadeel: je tachymeter kan geen snelheden onder de 60 kilometer per uur meten. Enkele horlogemerken hebben een tachymeter die wel snelheden van 55 of 50 kilometer per uur kunnen weergeven.
Bekijk hier onze collectie horloges met tachymeters.
 

Hugo Boss - Herenhorloge ikon hb1513278

W211-HB1513278

€ 559,00               € 363,35